Caching plugins zijn geen wondermiddel of vervanging voor slechte hosting, maar kunnen je site wél een snelheidsboost geven.
De beste, meest innovatie plugin op het gebied van caching en optimaliseren van Google’s ‘Core Web Vitals’ (sitevitaliteit) is wat mij betreft met afstand FlyingPress 🏅. Gevolgd door LiteSpeed Cache en Super Page Cache voor CloudFlare.
Noem een WordPress caching plugin en ik heb hem waarschijnlijk geprobeerd..
Litespeed Cache, WP Rocket, W3TC, WP Super Cache, WP Fastest Cache, Cache Enabler, FlyingPress, Swift Performance, NitroPack. En een zooitje anderen die ik vergeten ben of niet meer bestaan.
En om je eerlijk te zeggen, vallen de meeste van de enorme lijst aan caching plugins voor WordPress enorm tegen.
Sommige vereisen een studie om goed in te stellen of veroorzaken problemen. Terwijl anderen helemaal niks doen, je site zelfs trager maken of heel goed zijn in het foppen van snelheidstest met trucjes die in de praktijk juist averechts werken.
Het vinden van een goede caching plugin is een mijnenveld.
Gelukkig heb ik mijn geestelijke toestand op het spel gezet, zodat die van jou gespaard kan blijven.
Na veel testen, meten en huilen, heb ik de 3 beste WordPress caching plugins in 2025 (naar mijn mening) gevonden en voor je op een rijtje gezet!
Maar eerst..
Wat is caching? En hoe werkt het?
Over het algemeen is een cache een mechanisme om gegevens zo op te slaan dat ze gemakkelijker of sneller op te vragen zijn dan de oorspronkelijke bron.
Caching heeft voornamelijk twee doelen:
- Een pagina sneller laden/beschikbaar maken
- Een pagina schaalbaar maken (zodat de pagina aan meer mensen tegelijk getoond kan worden, zonder dat de server elke keer aan het werk moet)
Dit heeft als gevolg dat je website meer bezoekers, sneller kan bedienen voordat hij traag en overbelast wordt.
Ja, maar met enkele kanttekeningen..
Het is in WordPress-land enorm populair om elk probleem op te lossen met een plugin. Zeker wanneer het om reviews gaat waar eventuele sales-commissies aan verbonden zijn. Wat een toeval. Hallo belangenverstrengeling 🤪.
Ik heb een simpel setje vragen die je kunnen helpen achterhalen of een premium WordPress cache plugin in jouw situatie het geld waard is:
(Waarom) moet mijn WordPress site sneller zijn?
Wat mij betreft is snelheid nooit het doel op zich. Een snelle website is onderdeel van de gebruikerservaring. Een trage website is irritant voor gebruikers en dat is waarom Google het meeweegt in de ranking en waarom het ook invloed heeft op conversies.
Maar als je het gros van de pagina’s op je site binnen ~2 seconden laden, is er op dit moment weinig reden om tijd en middelen te stoppen in verder optimaliseren. Het doel is een vlotte, goedwerkende website, niet het winnen van een snelheidswedstrijd of een “perfecte score” in een of andere test.
Is de licentie van de plugin jaarlijks duurder dan je hosting?
In dat geval wil ik je aanbevelen eerst in betere WordPress hosting te investeren. Hoewel de betere cache plugins ook functies bieden om je site wat sneller te maken, is het geen vervanging voor een goede fundering. Budget hosting en premium cache of snelheid optimalisatie plugins is in mijn ervaring de omgekeerde wereld.
Verdient de plugin zich snel genoeg terug?
Als je website een bron van inkomsten is, kan net dat beetje snelheidswinst absoluut de investering waard zijn. Ook al is je website snel genoeg, is het wat mij betreft in dat geval prima te verantwoorden om een “veiligheidsmarge” in te bouwen.
Zeker wanneer je hosting kosten jaarlijks (of zelfs maandelijks) een veelvoud zijn van de investering voor een premium cache plugin.
Caching is geen wondermiddel
En dat geldt ook (zelfs) voor de beste WordPress caching plugins.
Hoewel de optimalisatie plugins die ik aanbeveel je WordPress website wel degelijk sneller kunnen maken, moet je het meer zien als de kers op de taart.
Ze helpen. En afhankelijk van je site, soms zelfs aanzienlijk. Maar..
Caching en deze plugins zijn geen wondermiddel die een brakke, trage website op goedkope hosting ineens laten vliegen.
Je WordPress site sneller maken, is altijd een combinatie van factoren. En ook hier geldt: beter voorkomen dan genezen!
Daar komt bij dat verkeerde caching of instellingen vaak juist een averechts effect hebben.
Caching voor verschillende soorten WordPress sites
De beste wordpress caching plugin, is er één die werkt voor het type website dat je hebt.
Een grote WooCommerce shop met veel dynamische content heeft hele andere behoeften en eisen dan een kleine website die simpelweg fungeert als visitekaartje.
De meeste caching plugins houden hier totaal geen rekening mee. En door gewoon een willekeurige WordPress caching plugin te installeren, loop je het risico meer kwaad dan goed te doen.
Gelukkig hebben de beste WordPress caching plugins die we vandaag behandelen daar wél goed over nagedacht!
De Beste WordPress caching plugins in 2025
FlyingPress 🥇
Beoordeling: Uitstekend
Dit is zonder twijfel de allerbeste cache plugin op dit moment. Daarnaast is het ook nog één van de meest gebruiksvriendelijke cache plugins én is de support en ondersteuning beter dan bij alle andere opties.
Ik werk momenteel ook aan een volledige FlyingPress review, maar ik zal je de uitkomst alvast verklappen:
Als je het geen probleem vindt om een beetje te investeren, is dit mijn absolute #1 aanbeveling.

FlyingPress is een combinatie van caching en snelheid optimalisatie en gebruikt een heleboel slimme en innovatieve technieken om je site sneller te maken en te houden.
Het is een soort alles-in-1 plugin, met alles wat je nodig hebt om je site net even die lekkere snelheid boost te geven. Met FP worden een hoop andere snelheid optimalisatie plugins overbodig. En dat belooft alleen nog maar beter te worden nu ze het onderdeel “Bloat Remover” hebben toegevoegd.
In mijn ervaring is het met afstand de makkelijkste manier om je Core Web Vitals (Site-vitaliteit) scores te verbeteren. En door de technieken die Flying Press toepast (de manier waarop je site geladen wordt) werkt en voelt je site ook écht sneller voor gebruikers.
Wat maakt FP zoveel beter dan de rest?
De combinatie van gemak, effectiviteit én constante innovatie en verbetering.
Nogmaals.. Geen wondermiddel, maar de plugin doet exact waar ‘ie voor bedoelt is — en doet dat bijzonder goed.
Iets wat ik overigens een heel fijn en cool detail vind, is dat FlyingPress de licentiesleutel in het download-bestandje stopt. Hierdoor wordt de cache plugin direct geactiveerd en hoef je deze niet handmatig nog in te vullen. Klasse👌.
Ik wil het niet te veel overdrijven en deze plugin de hemel in prijzen, maar het is moeilijk om een nadeel te vinden anders dan “het kost geld”.
En dat zie je ook terug in de praktijkdata verzameld van Chrome gebruikers:

Daarnaast haalt FlyingPress ook geen rare, twijfelachtige fratsen uit om hogere scores te halen in snelheidstests (iets wat helaas regelmatig voorkomt).
Wat mij betreft een waardig en beter WP Rocket alternatief!
LiteSpeed Cache 🥈
Beoordeling: Zeer goed
Belangrijk: gebruik deze alleen als je litespeed hosting hebt! Dat maakt namelijk een enorm verschil.
Als je litespeed hosting hebt, zoals bijvoorbeeld van Cloud86 (zie review) of MechanicWeb is deze cache plugin een fantastische optie.
Deze cache plugin is –wanneer goed ingesteld– bijna net zo goed als FlyingPress en is ook nog eens gratis. Dit is dan ook wat ik gebruik op de meeste van mijn startende of kleinere WordPress sites.
Het nadeel is wel dat, zeker als je FlyingPress geprobeerd hebt, Litespeed Cache iets minder prettig is om mee te werken. En meestal wat meer vallen en opstaan vereist om de optimale instellingen te vinden.
Hoewel ik moet zeggen dat dit met de komst van de “voorinstellingen” wel beter is geworden:

Litespeed heeft goede documentatie en online is er veel te vinden over de LS Cache plugin, maar..
Wat support betreft ben je grotendeels op jezelf en de community aangewezen. Je kan een support ticket aanmaken, maar verwacht niet hetzelfde niveau van service en behulpzaamheid als bij bijvoorbeeld FlyingPress. (Het blijft een gratis plugin, natuurlijk!)
Super Page Cache for Cloudflare 🥉
Beoordeling: Zeer goed, maar beperkt
Deze plugin werkt alleen i.c.m. met een gratis of betaald Cloudflare account. Gelukkig volstaat een gratis account prima.
Eén van de beste caching plugins voor WordPress sites, in het bijzonder wanneer FlyingPress iets te hoog gegrepen is en je geen Litespeed hosting hebt.
De caching van deze plugin is over het algemeen heel goed en heeft meestal een zeer positieve impact op je laadtijden (zeker bij wat minder goede hosting).
Dit komt grotendeels omdat je pagina’s en bepaalde bestanden vanaf de Cloudflare CDN geleverd worden (één van de snelste ter wereld). En dat is een groot voordeel ten opzichte van de meeste plugins die standaard alleen lokaal op de harde schijf van je hosting cachen.
Het fijne is daarbij dat deze plugin een aantal belangrijke tekortkomingen van de gratis versie van Cloudflare oplost.
Het voornaamste nadeel van deze plugin is dat het in tegenstelling tot de twee vorige opties standaard weinig andere optimalisaties uitvoert. Daarvoor heb je dan weer extra plugins voor nodig.
Zo kan je het bijvoorbeeld combineren met Litespeed Cache om in theorie te profiteren van beiden. Echter ben ik daar zelf niet zo’n voorstander van, omdat het risico op conflicten en het algehele knoeiboel gehalte drastisch toenemen.
Als je een meer totaaloplossing wil voor snelheid en niet alleen caching, dan is deze plugin wat minder geschikt.
En hoewel ik er tijdens mijn tests nauwelijks problemen mee heb gehad, kan het voorkomen dat je site tijdens piekdrukte op Cloudflare wat trager reageert. Met een gratis account krijg je (begrijpelijk) namelijk geen voorkeursbehandeling. Dit is dus iets om in de gaten te houden.
Alternatief: Seraphinite Accelerator 🥉
Beoordeling: Zeer goed, maar let op
Seraphinite Accelerator is een caching plugin voor WordPress die de laatste tijd flink aan populariteit heeft gewonnen.
De gratis versie is zeer uitgebreid en geeft de meeste websites een flinke snelheid boost. Echter is deze wel gelimiteerd tot 5000 bezochte pagina’s (daarna stopt de optimalisatie).
De premium versie is met een prijskaartje van bijna €72 per website ook nog prijziger dan Flying Press.
Daarnaast lijkt de plugin wel enkele technieken te gebruiken die de scores rooskleuriger maken dan de werkelijkheid. Vergelijkbaar met wat NitroPack ook doet.
Ze laden de inhoud van je website op een manier die snelheidstesten een beetje om de tuin leiden.
Om die reden zou ik de premium versie niet snel aanbevelen boven Flying Press. En raad ik je ook aan goed naar de gebruikerservaring en de daadwerkelijke snelheid te kijken wanneer je de gratis versie gebruikt.
Enkele andere bekende caching plugins toegelicht..
WP Rocket?
“Meh”
Ooit de onbetwiste #1. Maar dat is vandaag de dag niet meer het geval.
WP Rocket is oké, maar simpelweg niet op het niveau van FlyingPress. Dat lijken de makers van WP Rocket ook te beseffen en ze lijken dan ook veel dingen vanuit FP te kopiëren en plakken, zonder de finesse.
In het bijzonder bij Litespeed hosting, zie ik niet echt een situatie om WP Rocket boven LSCache te verkiezen. Laat staan boven Flying Press, die ook nog eens voordeliger is.
Daar bovenop lijkt WP Rocket zich meer bezig te houden met het verbeteren van scores ten koste van de ervaring voor ECHTE gebruikers. Daar ben ik geen fan van.
Swift Performance AI
Hoewel “AI” hier grotendeels dient als marketing buzzwoord, is deze nieuwe premium versie van Swift Performance een zeer solide optie.
Veel gemakkelijker in gebruik dan voorgaande versies. En qua prestaties aanzienlijk beter dan de meeste andere caching plugins voor WordPress.
Het enige “probleem” met Swift Performance AI is dat Flying Press zo goed is.
Waardoor het —op dit moment— een beetje onzinnig is om SP aan te bevelen.
W3TC
Lijkt zowaar bezig aan een wederopstanding.
Hoewel ik deze plugin eigenlijk had afgeschreven, zijn de laatste paar updates stappen in de goede richting.
Hoewel zeker (nog) niet op het niveau van de huidige beste cache plugins, is dit zeker geen slechte plugin.
De nieuwe installatie hulp helpt je om de beste instellingen te vinden, wat voorheen echt een ware nachtmerrie was.
Wellicht dat W3 Total Cache in de toekomst weer een interessante optie is.
Nitro Pack?
Nitro Pack is een typisch “te mooi om waar te zijn” pakket. Hoewel deze service haast als magie lijkt te werken, is de werkelijkheid toch een beetje anders..
Want ondanks dat Nitro Pack sommige websites wel degelijk wat sneller maakt, is het vooral heel goed in het voor de gek houden van snelheidstests.
Ze gebruiken trucjes om een hogere score te krijgen, soms zelfs ten kosten van de ervaring in de praktijk. Niet cool.
Extra belangrijk om in dit geval te beseffen, is dat Google uitsluitend de praktijkervaring meet. De score uit tests die je zelf doet, zijn slechts een indicatie. Je koopt er dus niks voor om die score kunstmatig hoger te krijgen.
Daarnaast is NitroPack wat mij betreft echt veel te duur voor wat je krijgt.
Breeze, Siteground Optimizer, <de plugin van je hosting provider>
Breeze wordt steeds beter maar heeft nog een flinke inhaalslag te maken om zich te meten met de beste WordPress cache plugins.
Siteground Optimizer is ondermaats en mist veel dingen. Ook vind ik Siteground als host nogal overgewaardeerd en de meeste reviews misleidend.
Maar..
Als je webhost een eigen caching plugin heeft en het goed voor je werkt; prima, houden zo 🙂
Conclusie: Waarom deze 3 de beste cache plugins zijn voor WordPress
WP Rocket was vroeger #1, maar ze richten zich te veel op “scores” en niet genoeg op de echte ervaring (hun RocketCDN is ook niet geweldig). Dit is vooral de reden waarom FlyingPress en LiteSpeed Cache bovenaan staan, omdat ze beide goed doen.
FlyingPress is de absolute top, blinkt overal in uit – maar daar staat een investering tegenover. LiteSpeed is een prima alternatief.
De officiële plugin van Cloudflare wordt alleen gebruikt om APO (Automatische Platform Optimalisatie) toe te voegen, en is in alle opzichten minder dan de versie in dit artikel.
W3TC is op zich een goede cache plugin en lijkt met de laatste paar updates aan een wederopstanding te zijn begonnen. De nieuwe setup handleiding helpt je om de beste instellingen te vinden, wat absoluut een stap in de goede richting is. Maar het is wat mij betreft niet genoeg om zich met de andere opties te meten en de pro versie is een aanzienlijk slechtere deal dan Flying Press.
SiteGround Optimizer mist functies, heeft een geschiedenis van compatibiliteitsproblemen, terwijl ze de schuld aan andere thema’s/plugins toewijzen.
Breeze wordt steeds beter maar heeft nog een flinke inhaalslag te gaan.
En de meeste gratis cache plugins zoals WP Fastest Cache en WP Super Cache hebben vrijwel niets wat helpt de Core Web Vitals te verbeteren en missen een hoop belangrijke functionaliteit.
Tenslotte heb je NitroPack welke vooral heel goed is in valsspelen.
Wat is jouw ervaring?
Helaas is caching een onderwerp zonder zwart-wit antwoord. Veel dingen hangen af van je hosting, het type website en zaken als de plugins en het thema dat je gebruikt.
Het blijft altijd een beetje proberen om te ontdekken wat voor jouw situatie de beste WordPress caching plugin is.
Mis je iets of heb je zelf een suggestie voor de beste WordPress caching plugin?