Cloud86 Review: Écht goede WordPress hosting? (2023 update)

Wellicht vraag je je af..

Is Cloud86 hosting goed?

Is Cloud86 betrouwbaar?

Komt Cloud86 door de “Core Web Vitals” snelheidstest van Google?

Voor deze review van Cloud86 WordPress hosting, heb ik verschillende pakketten getest om antwoord te geven op deze en andere vragen, om uit te vinden of deze provider je overweging waard is!

Over deze Cloud86 Review

Voor deze Cloud86 review heb ik mij beperkt tot de Standaard, Managed WordPress en WooCommerce pakketten. Voornamelijk omdat de andere pakketten overkill zijn voor de meeste mensen, technische kennis vereisen én/of er dan ook andere interessante WordPress hosting opties zijn in die prijsklassen.

Heb je een vraag of opmerking? Laat het weten in een reactie onderaan de pagina. Ik probeer deze Cloud86 review zo goed mogelijk up-to-date te houden!

Cloud86 Review

Nick Bijl

Snelheid
Kosten
Klantenservice
Uptime
Functionaliteit (Staging, CDN, backups)

Conclusie

Zelfs de voordeligste optie van Cloud86 presteert met enkele optimalisaties en lichtgewicht thema en plugins bijzonder indrukwekkend. Waardoor het prima zal volstaan voor simpelere websites en/of sites zonder enorme bezoekersaantallen.

De Managed WordPress Hosting opties zijn vooral interessant als je een zwaardere website hebt, je website een belangrijke inkomstenbron is en graag wat meer WordPress gerichte hulp tot je beschikking hebt.

Daarnaast is de Nederlandse (telefonische!) helpdesk goed bereikbaar voor hulp en vragen, iets wat vandaag de dag helaas speciaal te noemen is! Wel trek ik een puntje af vanwege volledige afwezigheid in het weekend.

Hoewel niks onder alle omstandigheden perfect is, kan ik je Cloud86 van harte aanbevelen, in het bijzonder voor kleinere projecten omdat de prijs/kwaliteit daar wat mij betreft nagenoeg onverslaanbaar is!

4.4

Waarschuwing: Iets te veel rooskleurige Cloud86 “reviews”

Ik wil alleen één ding heel duidelijk hebben. In het bijzonder voor het ‘Start’ pakket.

Dit is absoluut een hele goede prijs-kwaliteit verhouding en het is de beste die ik persoonlijk heb kunnen vinden en daarom ook aanbeveel. MAAR..

De meeste reviews van Cloud86 vind ik een beetje te rooskleurig en daarmee misleidend. Het wordt hier en daar gepromote alsof het de wederopstanding van onze lieve heer is. De hoop in bange dagen en redder van de hosting wereld..

Alsof je hier voor €2 per maand krijgt waar je elders €20 voor betaalt, wat simpelweg een fabeltje is.

Neemt niet weg dat het allemaal prima in orde is, maar ik stoor me een beetje aan de hoeveelheid mensen die alle nuance en eerlijkheid aan de kant zetten met de hoop dat het een paar centen oplevert.

Want dit creëert een onrealistisch verwachtingspatroon en daar hebben zowel de klanten als de provider niks aan lange termijn. Helaas is dat meer regel dan uitzondering wanneer mensen beloont worden om iets mooier te maken dan het is.

Mijn ervaringen met Cloud86 hosting: plus- en minpunten

Tegen welke voor- en nadelen loop je aan als je een WordPress website bij Cloud86 gaat onderbrengen?

ELKE hostingprovider heeft z’n goede en minder goede kanten. Hoe meer je daar bewust van bent, hoe makkelijker je de beste WordPress host voor JOUW SITE vindt.

Dit zijn de voordelen van Cloud86:

 • Nederlands bedrijf. Nederlandse helpdesk.
 • Maandag t/m vrijdag van 09.00-17.00u telefonisch bereikbaar.
 • De Standaard pakketten hebben nagenoeg onverslaanbare prijs/kwaliteit verhouding.
 • Met enkele klikken je website klonen om te testen (staging omgeving)
 • De combinatie van Litespeed hosting en de Litespeed Cache plugin komt de snelheid van je website ten goede. Het werkt direct een stuk sneller dan de meeste andere ‘shared hosting’.
 • Via de Litespeed Cache plugin toegang tot een gratis CDN.
 • Met een beetje oog op snelheid qua thema en plugins kan je met vlag en wimpel Google’s “Core Web Vitals” test doorstaan.
 • De ‘up-time’ (het percentage van de tijd dat je site in de lucht is) is tot op heden uitstekend.
 • Cloud86 zegt de servers niet te overboeken en dat lijkt tot dusver (ruim een jaar later) ook te kloppen.
 • Automatische, dagelijkse backups van je site zonder extra kosten.

Zoals altijd zijn er natuurlijk ook enkele minpunten die niet mogen ontbreken in een eerlijke Cloud86 review:

 • Verhoging van kosten bij verlenging. Het eerste termijn krijg je 50% korting, daarna betaal je het reguliere tarief. Bij webhosting start is er een kleinere 15% verhoging 40% verhoging.
 • Domeinnamen zijn (vooral t.o.v. de Standaard hosting) niet echt concurrerend qua prijs met €9,95 voor een .NL extensie. Deze kun je eventueel ook ergens anders kopen en doorverwijzen, maar dat is voor veel mensen toch wat omslachtig.
 • Onduidelijk hoeveel resources je krijgt in termen van rekenkracht (CPU/RAM)
 • Bij grote artikelen met veel afbeeldingen en video’s, wordt het navigeren door het artikel tijdens het bewerken wat stroperig. Dit merk je alleen zelf en hebben bezoekers geen last van.
 • Niet (telefonisch) bereikbaar in het weekend. Zover ik weet geven ze ook geen garantie dat je e-mails wél beantwoord worden in het weekend. Dit kan vervelend zijn als je website precies in het weekend problemen geeft. Wel houden ze de boel 24/7 in de gaten. Dus als de fout aan hun kant zit, zullen ze het z.s.m. oplossen.

Welk Cloud86 pakket heb je nodig voor je website?

Welk pakket geschikt is voor jouw situatie hangt sterk af van het type website dat je hebt en het aan bezoekers dat je —voornamelijk tegelijk— ontvangt.

Vuistregel: Investeer in de beste hosting die je comfortabel kan veroorloven, op basis van het rendement, de complexiteit en de populariteit van je website.

Dat laatste stukje, over het rendement is belangrijk.

Wat mij betreft is het compleet onzinnig om een nieuw project zonder bezoekers op dure grond te zetten of iets “op de groei” te kopen.

Als je weinig ervaring hebt met online marketing kan het namelijk best een tijd duren voordat je website überhaupt bezoekers aantrekt.

Voor een simpele website of blog met een snel WordPress thema en zonder zware pagebuilders, kan je prima beginnen met de voordelige opties en gemakkelijk upgraden wanneer dat nodig is.

Het is onzin om nu al te betalen omdat je het misschien later nodig hebt.

Belangrijke verschillen tussen de pakketen

Bij “shared hosting” deel je altijd de server-resources met andere klanten op dezelfde server.

Bij de meeste “budget hosting” waarvoor je slechts een paar euro per maand betaalt, worden zoveel mogelijk klanten op dezelfde server geplaatst om het winstgevend te houden.

Je deelt de server dan met vaak veel te veel anderen. Veroorzaakt een andere klant (snelheids)problemen, dan heeft je eigen site daar ook last van.

Met de standaard webhosting pakketten zegt Cloud86 de overboeking van servers te beperken.

Deze wordt bij Managed WordPress en WooCommerce pakketten nog veel verder beperkt, waardoor ze de performance van je website veel beter kunnen garanderen.

Op de vraag wat de belangrijkste verschillen zijn tussen Standaard en Managed WordPress hosting, kreeg ik het volgende antwoord van Cloud86:

Bij een (Managed) VPS neem je een geheel eigen virtuele server af waardoor je een vast aantal resources tot je beschikking hebt. Performance is hierbij dus altijd gegarandeerd en niet gedeeld met anderen.

Ontvang nu 40-50% korting op 1 of 3 jaar hosting van Cloud86 🥳

Fantastische WordPress hosting nu extra voordelig.

Cloud86 kosten (bij verlenging)

De spreekwoordelijke Elephant in the room.

Webhosting Start kost €1,95 per maand. Ook bij verlengen. En vervolgens €2,15 €3,25 bij verlenging.

Elk ander pakket, ook de Managed WordPress varianten, komen met 50% korting tijdens de eerste contractperiode.

Dat betekent dat je vanaf je eerste verlenging (je kan kiezen voor een maand, kwartaal, 1 jaar of 3 jaar termijn) het dubbele gaat betalen.

cloud86-review-kosten-bij-verlenging

Als je dit over het hoofd ziet, kan dat best even schrikken zijn. Vooral bij de (duurdere) Managed WordPress varianten.

Dit is een tactiek die andere hosts als Siteground, Mijn.host en GreenGeeks ook gebruiken als “lokkertje”. Iets waar ik zelf, ondanks de leuke korting, gemengde gevoelens over heb.

Belangrijker dan de keuze voor deze prijsstrategie echter is de vraag:

Is de prijs voor verlenging bij Cloud86 het waard?

Laat me vooropstellen dat de prijs voor de eerste periode, voor wat je ervoor terugkrijgt, spotgoedkoop is. Zeker als ze hun huidige uptime, snelheid en support behouden.

Dat doet alleen ook wat alarmbellen rinkelen..

“Veel voor weinig” kan in mijn ervaring lange termijn niet uit zonder ergens op in te leveren.

Om dezelfde service en snelheid te garanderen, moet de prijs wel omhoog.

Ze hopen dus dat je na je eerste contractperiode zó tevreden bent dat je ondanks het wegvallen van de korting toch klant blijft.

Nu doet een verdubbeling van het tarief natuurlijk altijd een beetje pijn. Zeker wanneer je het over het hoofd hebt gezien of bent vergeten.

Dat gezegd hebbende..

Wat mij betreft is de prijs ook bij verlenging nog steeds fair. Alleen als prijs één van je belangrijkste overwegingen is om voor Cloud86 te kiezen, is dat voordeel (bij alles behalve Webhosting Start) na het eerste termijn wel weg.

Wat overblijft is zeer solide webhosting en goede service voor een eerlijke prijs.

Daarnaast ben je, mocht je dat graag willen, natuurlijk altijd vrij om over te stappen na je eerste termijn.

Ontvang nu 40-50% korting op 1 of 3 jaar hosting van Cloud86 🥳

Fantastische WordPress hosting nu extra voordelig.

Cloud86 snelheid test (Google Core Web Vitals)

Snelheid is een cruciaal onderdeel van een goede WordPress host.

Vandaar dat ik we in dit gedeelte van de Cloud86 review kijken naar de prestaties.

Uiteraard hangt de snelheid van je WordPress website van meer af dan alleen je hosting, maar goede hosting is zonder meer een van de belangrijkste aspecten.

Hosting is als het ware de onzichtbare fundering waarop je site draait en de #1 snelheidsfactor. Als deze fundering brak is, presteert je website ook slecht.

Google’s nieuwe “Core Web Vitals” is een van de belangrijkste tests om te zien of je site voldoet aan de eisen die bezoekers vandaag de dag aan websites stellen.

En om maar meteen met de deur in huis te vallen..

Dit is hoe de website die je nu bekijkt (die draait op meest voordelige pakket van Cloud86) door de test komt:

Deze website’s CWV score, op de voordeligste hosting van Cloud86!

Met vlag en wimpel geslaagd!

Hiervoor gebruik ik Blocksy Pro als thema, enkele Gutenberg plugins en de LiteSpeed Cache plugin (Quic.cloud CDN staat uit).

Als je website aanzienlijk zwaarder is, scoor je waarschijnlijk wat lager.

Handige functies van Cloud86

Zelfs Cloud86’s voordeligste hosting heeft een aantal belangrijke opties die veel concurrenten niet bieden.

De twee belangrijkste daarvan zijn, wat mij betreft: Litespeed en Staging (je website klonen om te testen).

Litespeed hosting

Dit is als het ware de software die op de hostingserver draait.

Het enige wat je hierover hoeft te weten, is dat LiteSpeed doorgaans een stuk sneller werkt dan ouderwetse server configuraties.

Daar komt bij dat je gebruik kan maken van de fantastische LiteSpeed Cache plugin.

De LSCache plugin kan je website soms wel 3x sneller maken dan hij nu is, met slechts een paar simpele instellingen.

Met deze plugin krijg je gratis zeer geavanceerde functionaliteit, waar je bij veel andere plugins voor moet betalen.

Ook krijg je toegang tot een gratis CDN (content delivery network) van Quic.cloud. Wat de snelheid en schaalbaarheid (als je veel bezoekers ontvangt) ten goede komt, vooral als je ook bezoekers van buiten Nederland hebt.

Staging omgevingen

De meeste hostingproviders bieden het klonen van je website om deze te kunnen testen voordat je veranderingen op je échte website toepast alleen aan bij duurdere pakketten.

Hierdoor word je gedwongen moeilijk te doen óf te upgraden als je toch deze optie wil hebben.

Bij Cloud86 kun je —ook bij de goedkoopste pakketten— zonder problemen je website (als je wil zelfs meerdere keren) klonen.

Zo kun je grote aanpassingen eerst testen, voordat je ze “live” zet.

Iets wat enorm belangrijk is als je site een belangrijke inkomstenbron is of om een andere reden ten alle tijden moet blijven functioneren.

Ontvang nu 40-50% korting op 1 of 3 jaar hosting van Cloud86 🥳

Fantastische WordPress hosting nu extra voordelig.

Cloud86 ervaringen (wat zeggen andere cloud86 reviews?)

Wat zeggen anderen over eigenlijk Cloud86?

Is Cloud86 betrouwbaar?

Wat schrijven andere klanten in hun Cloud86 reviews?

De Cloud86 recensies zijn behoorlijk eensgezind. Klanten zijn hartstikke blij en enthousiast over deze club!

cloud86_ervaringen_reviews
cloud86_recensies
cloud86_reviews_trustpilot

Deze ervaring deel ik zelf ook na ruim anderhalf jaar klant te zijn bij Cloud86!

Nu wil ik wel 1 kleine kanttekening plaatsen..

Cloud86 is nog een erg jong bedrijf. En hoewel je het ene bedrijf absoluut niet kan vergelijken met het andere..

In de hosting branche komt het helaas vaak voor dat bedrijven heel sterk beginnen, maar na een paar jaar ineens een hoop problemen kennen.

Dat doet uiteraard niets af aan de goede ervaringen die ik en anderen tot op heden met Cloud86 hebben. Ik kan me volledig vinden in de Cloud86 reviews van anderen. Maar omdat het vaak genoeg voorkomt, vind ik het wel belangrijk om even te vermelden.

Cloud86 Alternatieven

Cloud86 vs Strato

Strato is een Duits bedrijf en draait als één van de weinige webhosts reclame spotjes op tv. Vandaar dat Strato bij een groter publiek bekend is en voor veel mensen hun eerste provider is.

Maar is Strato beter dan Cloud86?

Absoluut niet.

Hoewel Strato in sommige gevallen volstaat en een oké prijs-kwaliteit verhouding heeft, ben ik zeker geen fan van deze club.

Te veel upsells tijdens het bestellen..

Lang wachten op zeer matige telefonische support..

Snelheid en beheerfuncties niet bijzonder..

Cloud86 vs Siteground

Siteground is het lievelingetje van de meeste WordPress affiliates. Daarnaast wordt Siteground ook door WordPress zelf aanbevolen (echter is dit meer een betaalde sponsoring dan oprechte aanbeveling..😒).

Zelf heb ik ook een aantal jaar lang verschillende websites bij Siteground gehad.

Dus.. is Siteground beter dan Cloud86?

Wat mij betreft zeker niet.

De support was altijd vriendelijk, maar ook erg matig. En uitsluitend via chat.

Qua snelheid en beheer is Siteground oké, maar ook niet meer wat het geweest is.

Een overeenkomst tussen Cloud86 en Siteground is het verdienmodel. Waar de prijs na het eerste termijn aanzienlijk stijgt. Echter is dit bij Siteground een stuk extremer, aangezien de prijs (afhankelijk van de kortingsactie) 3-4x duurder is bij verlenging 😨.

Ook zijn er steeds meer verhalen over gekke fratsen bij Siteground.

Zoals websites die direct offline gaan zodra je het limiet van je pakket bereikt. Of wanneer jouw website spontaan “te veel” resources gebruikt.

Zeer onprofessioneel en voor mij voldoende reden om Siteground af te raden.

Cloud86 of Xel

Xel is al jaren een betrouwbare partij die zicht steeds meer is gaan richten op WordPress hosting. En heeft net als Cloud86 Nederlandse en telefonische support (tijdens kantooruren).

Uniek bij Xel is dat je een zoveel mogelijk een vaste support medewerker krijgt toegewezen, wat absoluut een voordeel kan zijn als je regelmatig hulp nodig hebt.

Het nadeel van Xel is dat ze met pakketten vanaf €15 (ex. btw) wat minder aantrekkelijk zijn voor kleine projecten of beginnende websites.

Bij Cloud86 kun je heel makkelijk beginnen voor nog geen €2 per maand en deze zonder problemen upgraden als dat nodig is.

Cloud86 vs Vimexx

Vimexx heb ik zeer wisselende gevoelens over.

Hoewel ik nog altijd een aantal domeinnamen bij Vimexx heb staan, vind ik de kwaliteit van de hosting —hoewel acceptabel— steeds verder achteruit gaan. Terwijl de prijzen juist alleen maar duurder worden.

Ook de klantenservice is erg wisselvallig. Soms word je snel en goed geholpen, maar vaak moet je ook lang (soms enkele dagen) wachten op een reactie. En je merkt ook dat ze heel veel standaard antwoorden geven en regelmatig je vraagt niet goed lezen.

Dit is iets wat je helaas veel ziet gebeuren in de hosting wereld. Waar het de eerste paar jaar volledig klantgericht is om vervolgens het roer om te gooien richting maximale winst. Zonde!

Al met al doet Cloud86 het —op dit moment— op bijna alle fronten (minus domeinnamen) beter dan Vimexx.

Ontvang nu 40-50% korting op 1 of 3 jaar hosting van Cloud86 🥳

Fantastische WordPress hosting nu extra voordelig.

Conclusie: Cloud86 review na ruim 1,5 2 jaar

Kort door de bocht kan ik niet anders zeggen dat ik enorm tevreden ben met Cloud86.

Na ruim twee jaar (en het testen van verschillende pakketten) ben ik slechts tegen een paar kleine minpunten aangelopen.

Mijn belangrijkste tip:

Als het gaat om een simpele blog of site, zonder een hoop poespas en zonder enorme bezoekersaantallen (vooral tegelijk); probeer absoluut eerst het startpakket van €1,95 per maand. De prijs-kwaliteit van dit pakket is in mijn ervaring nagenoeg onverslaanbaar.

Dit is wat ik zelf ook doe met nieuwe of kleine projecten. Upgraden (of verhuizen) kan altijd nog.

Gaat het om een bestaande, zwaardere website of winkel met meer dan enkele duizenden bezoekers per maand? Dan worden vooral de Managed WordPress pakketten interessant. Zowel voor de extra hulp áls voor de extra recourses en caching die je site snel houden en daarmee zowel bezoekers als Google blij maakt.

De Nederlandse (telefonische!) helpdesk is goed bereikbaar voor hulp en vragen, iets wat vandaag de dag helaas speciaal te noemen is! Wel trek ik een puntje af vanwege volledige afwezigheid in het weekend.

Hoewel niks onder alle omstandigheden perfect is, kan ik je Cloud86 van harte aanbevelen.

Ontvang nu 40-50% korting op 1 of 3 jaar hosting van Cloud86 🥳

Fantastische WordPress hosting nu extra voordelig vanaf slechts €1,95 per maand.

Hoe kan ik deze Cloud86 review voor je verbeteren?

Zit je nog met vragen?

Heb je een opmerking of aanvulling?

Laat het weten in een reactie, dan kan ik deze Cloud86 review blijven verbeteren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *