Cloud86 Review: Écht goede WordPress hosting? (2021)

Wellicht vraag je je af..

Is Cloud86 hosting goed?

Is Cloud86 betrouwbaar?

Komt Cloud86 door de “Core Web Vitals” snelheidstest van Google?

Over deze Cloud86 Review

Voor deze Cloud86 review heb ik mij beperkt tot de Standaard, Managed WordPress en WooCommerce pakketten. Voornamelijk omdat de andere pakketten overkill zijn voor de meeste mensen, technische kennis vereisen én/of er dan ook andere interessante WordPress hosting opties zijn in die prijsklassen.

Heb je een vraag of opmerking? Laat het weten in een reactie onderaan de pagina. Ik probeer deze Cloud86 review zo goed mogelijk up-to-date te houden

Cloud86 Review

Nick Bijl

Snelheid
Kosten
Klantenservice
Uptime
Functionaliteit (Staging, CDN, backups)

Conclusie

Zelfs de voordeligste optie van Cloud86 presteert met enkele optimalisaties en lichtgewicht thema en plugins bijzonder indrukwekkend. Waardoor het prima zal volstaan voor simpelere websites en/of sites zonder enorme bezoekersaantallen.

De Managed WordPress Hosting opties zijn vooral interessant als je een zwaardere website hebt, je website een belangrijke inkomstenbron is en graag wat meer WordPress gerichte hulp tot je beschikking hebt.

Daarnaast is de Nederlandse (telefonische!) helpdesk goed bereikbaar voor hulp en vragen, iets wat vandaag de dag helaas speciaal te noemen is! Wel trek ik een puntje af vanwege volledige afwezigheid in het weekend.

Hoewel niks onder alle omstandigheden perfect is, kan ik je Cloud86 van harte aanbevelen, in het bijzonder voor kleinere projecten omdat de prijs/kwaliteit daar wat mij betreft nagenoeg onverslaanbaar is!

4.4

Plus en minpunten van Cloud86 hosting

Tegen welke voor- en nadelen loop je aan als je een WordPress website bij Cloud86 gaat onderbrengen?

ELKE hostingprovider heeft z’n goede en minder goede kanten. Hoe meer je daar bewust van bent, hoe makkelijker je de beste WordPress host voor JOUW SITE vindt.

Dit zijn de voordelen van Cloud86:

 • Nederlands bedrijf. Nederlandse helpdesk.
 • Maandag t/m vrijdag van 09.00-17.00u telefonisch bereikbaar.
 • De Standaard pakketten hebben nagenoeg onverslaanbare prijs/kwaliteit verhouding.
 • Met enkele klikken je website klonen om te testen (staging omgeving)
 • De combinatie van Litespeed hosting en de Litespeed Cache plugin komt de snelheid van je website ten goede. Het werkt direct een stuk sneller dan de meeste andere ‘shared hosting’.
 • Via de Litespeed Cache plugin toegang tot een gratis CDN.
 • Met een beetje oog op snelheid qua thema en plugins kan je met vlag en wimpel Google’s “Core Web Vitals” test doorstaan.
 • De ‘up-time’ (het percentage van de tijd dat je site in de lucht is) is tot op heden uitstekend.
 • Cloud86 zegt de servers niet te overboeken en dat lijkt tot dusver (ruim een jaar later) ook te kloppen.
 • Automatische, dagelijkse backups van je site zonder extra kosten.

Zoals altijd zijn er natuurlijk ook enkele minpunten die niet mogen ontbreken in een eerlijke Cloud86 review:

 • Verhoging van kosten bij verlenging op alles behalve het Webhosting Start pakket. Het eerste termijn krijg je 50% korting, daarna betaal je het reguliere tarief.
 • Domeinnamen zijn (vooral t.o.v. de Standaard hosting) niet echt concurrerend qua prijs met €9,95 voor een .NL extensie. Deze kun je eventueel ook ergens anders kopen en doorverwijzen, maar dat is voor veel mensen toch wat onhandig/omslachtig.
 • Bij grote artikelen met veel afbeeldingen en video’s, wordt het navigeren door het artikel tijdens het bewerken wat stroperig. Dit merk je alleen zelf en hebben bezoekers geen last van.
 • Niet (telefonisch) bereikbaar in het weekend. Zover ik weet geven ze ook geen garantie dat je e-mails wél beantwoord worden in het weekend. Dit kan vervelend zijn als je website precies in het weekend problemen geeft. Wel houden ze de boel 24/7 in de gaten. Dus als de fout aan hun kant zit, zullen ze het z.s.m. oplossen.

Welk Cloud86 pakket heb je nodig voor je website?

Welk pakket geschikt is voor jouw situatie hangt sterk af van het type website dat je hebt en het aan bezoekers dat je —voornamelijk tegelijk— ontvangt.

Vuistregel: Investeer in de beste hosting die je comfortabel kan veroorloven, op basis van het rendement van je website.

Dat laatste stukje, over het rendement is belangrijk.

Wat mij betreft is het compleet onzinnig om een nieuw project zonder bezoekers op dure grond te zetten of iets “op de groei” te kopen.

Als je weinig ervaring hebt met online marketing kan het namelijk best een tijd duren voordat je website überhaupt bezoekers aantrekt.

Voor een simpele website of blog met een snel WordPress thema en zonder zware pagebuilders, kan je prima beginnen met de voordelige opties en gemakkelijk upgraden wanneer dat nodig is.

Het is onzin om nu al te betalen omdat je het misschien later nodig hebt.

Belangrijke verschillen tussen de pakketen

Bij “shared hosting” deel je altijd de server-resources met andere klanten op dezelfde server.

Bij de meeste “budget hosting” waarvoor je slechts een paar euro per maand betaalt, worden zoveel mogelijk klanten op dezelfde server geplaatst om het winstgevend te houden.

Je deelt de server dan met vaak veel te veel anderen. Veroorzaakt een andere klant (snelheids)problemen, dan heeft je eigen site daar ook last van.

Met de standaard webhosting pakketten zegt Cloud86 de overboeking van servers te beperken.

Deze wordt bij Managed WordPress en WooCommerce pakketten nog veel verder beperkt, waardoor ze de performance van je website veel beter kunnen garanderen.

Op de vraag wat de belangrijkste verschillen zijn tussen Standaard en Managed WordPress hosting, kreeg ik het volgende antwoord van Cloud86:

Bij een (Managed) VPS neem je een geheel eigen virtuele server af waardoor je een vast aantal resources tot je beschikking hebt. Performance is hierbij dus altijd gegarandeerd en niet gedeeld met anderen.

Cloud86 kosten (bij verlenging)

De spreekwoordelijke Elephant in the room.

Webhosting Start kost €1,95 per maand. Ook bij verlengen.

Elk ander pakket, ook de Managed WordPress varianten, komen met 50% korting tijdens de eerste contractperiode.

Dat betekent dat je vanaf je eerste verlenging (je kan kiezen voor een maand, kwartaal, 1 jaar of 3 jaar termijn) het dubbele gaat betalen.

Als je dit over het hoofd ziet, kan dat best even schrikken zijn. Vooral bij de (duurdere) Managed WordPress varianten.

Dit is een tactiek die andere hosts als Siteground, Mijn.host en GreenGeeks ook gebruiken als “lokkertje”. Iets waar ik zelf, ondanks de leuke korting, gemengde gevoelens over heb.

Belangrijker dan de keuze voor deze prijsstrategie echter is de vraag:

Is de prijs voor verlenging bij Cloud86 het waard?

Laat me vooropstellen dat de prijs voor de eerste periode, voor wat je ervoor terugkrijgt, spotgoedkoop is. Zeker als ze hun huidige uptime, snelheid en support behouden.

Dat doet alleen ook wat alarmbellen rinkelen..

“Veel voor weinig” kan in mijn ervaring lange termijn niet uit zonder ergens op in te leveren.

Om dezelfde service en snelheid te garanderen, moet de prijs wel omhoog.

Ze hopen dus dat je na je eerste contractperiode zó tevreden bent dat je ondanks het wegvallen van de korting toch klant blijft.

Nu doet een verdubbeling van het tarief natuurlijk altijd een beetje pijn. Zeker wanneer je het over het hoofd hebt gezien of bent vergeten.

Dat gezegd hebbende..

Wat mij betreft is de prijs ook bij verlenging nog steeds fair. Alleen als prijs één van je belangrijkste overwegingen is om voor Cloud86 te kiezen, is dat voordeel (bij alles behalve Webhosting Start) na het eerste termijn wel weg.

Wat overblijft is zeer solide webhosting en goede service voor een eerlijke prijs.

Daarnaast ben je, mocht je dat graag willen, natuurlijk altijd vrij om over te stappen na je eerste termijn.

Cloud86 snelheid test (Google Core Web Vitals)

Snelheid is een cruciaal onderdeel van een goede WordPress host.

Uiteraard hangt de snelheid van je WordPress website van meer af dan alleen je hosting, maar goede hosting is zonder meer een van de belangrijkste aspecten.

Hosting is als het ware de onzichtbare fundering waarop je site draait. Als deze fundering brak is, presteert je website ook slecht.

Google’s nieuwe “Core Web Vitals” is een van de belangrijkste tests om te zien of je site voldoet aan de eisen die bezoekers vandaag de dag aan websites stellen.

En om maar meteen met de deur in huis te vallen..

Dit is hoe de website die je nu bekijkt (die draait op meest voordelige pakket van Cloud86) door de test komt:

Deze website’s CWV score, op de voordeligste hosting van Cloud86!

Met vlag en wimpel geslaagd!

Hiervoor gebruik ik Blocksy Pro als thema, enkele Gutenberg plugins en de LiteSpeed Cache plugin met gratis Quic.cloud CDN.

Als je website aanzienlijk zwaarder is, scoor je waarschijnlijk wat lager.

Handige functies van Cloud86

Zelfs Cloud86’s voordeligste hosting heeft een aantal belangrijke opties die veel concurrenten niet bieden.

De twee belangrijkste daarvan zijn, wat mij betreft: Litespeed en Staging (je website klonen om te testen).

Litespeed hosting

Dit is als het ware de software die op de hostingserver draait.

Het enige wat je hierover hoeft te weten, is dat LiteSpeed doorgaans een stuk sneller werkt dan ouderwetse server configuraties.

Daar komt bij dat je gebruik kan maken van de fantastische LiteSpeed Cache plugin.

De LSCache plugin kan je website soms wel 3x sneller maken dan hij nu is, met slechts een paar simpele instellingen.

Met deze plugin krijg je gratis zeer geavanceerde functionaliteit, waar je bij veel andere plugins voor moet betalen.

Ook krijg je toegang tot een gratis CDN (content delivery network) van Quic.cloud. Wat de snelheid en schaalbaarheid (als je veel bezoekers ontvangt) ten goede komt, vooral als je ook bezoekers van buiten Nederland hebt.

Staging omgevingen

De meeste hostingproviders bieden het klonen van je website om deze te kunnen testen voordat je veranderingen op je échte website toepast alleen aan bij duurdere pakketten.

Hierdoor word je gedwongen moeilijk te doen óf te upgraden als je toch deze optie wil hebben.

Bij Cloud86 kun je —ook bij de goedkoopste pakketten— zonder problemen je website (als je wil zelfs meerdere keren) klonen.

Zo kun je grote aanpassingen eerst testen, voordat je ze “live” zet.

Iets wat enorm belangrijk is als je site een belangrijke inkomstenbron is of om een andere reden ten alle tijden moet blijven functioneren.

Cloud86 ervaringen (wat zeggen andere cloud86 reviews?)

Wat zeggen anderen over eigenlijk Cloud86?

Is Cloud86 betrouwbaar?

De Cloud86 recensies zijn behoorlijk eensgezind. Klanten zijn hartstikke blij en enthousiast over deze club!

cloud86_ervaringen_reviews
cloud86_recensies
cloud86_reviews_trustpilot

Deze ervaring deel ik zelf ook na ruim een jaar klant te zijn bij Cloud86!

Nu wil ik wel 1 kleine kanttekening plaatsen..

Cloud86 is nog een erg jong bedrijf. En hoewel je het ene bedrijf absoluut niet kan vergelijken met het andere..

In de hosting branche komt het helaas vaak voor dat bedrijven heel sterk beginnen, maar na een paar jaar ineens een hoop problemen kennen.

Dat doet uiteraard niets af aan de goede ervaringen die ik en anderen tot op heden met Cloud86 hebben. Maar omdat het vaak genoeg voorkomt, vind ik het wel belangrijk om even te vermelden.

Conclusie: Cloud86 review na ruim 1 jaar

Kort door de bocht kan ik niet anders zeggen dat ik enorm tevreden ben met Cloud86.

Na ruim een jaar (en het testen van verschillende pakketten) ben ik slechts tegen een paar kleine minpunten aangelopen.

Mijn belangrijkste tip:

Als het gaat om een simpele blog of site, zonder een hoop poespas en zonder enorme bezoekersaantallen (vooral tegelijk); probeer absoluut eerst het startpakket van €1,95 per maand. De prijs-kwaliteit van dit pakket is in mijn ervaring nagenoeg onverslaanbaar.

Dit is wat ik zelf ook doe met nieuwe of kleine projecten. Upgraden (of verhuizen) kan altijd nog.

Gaat het om een bestaande, zwaardere website of winkel met meer dan enkele duizenden bezoekers per maand? Dan worden vooral de Managed WordPress pakketten interessant. Zowel voor de extra hulp áls voor de extra caching die je site snel houdt en zowel bezoekers als Google blij maakt.

De Nederlandse (telefonische!) helpdesk is goed bereikbaar voor hulp en vragen, iets wat vandaag de dag helaas speciaal te noemen is! Wel trek ik een puntje af vanwege volledige afwezigheid in het weekend.

Hoewel niks onder alle omstandigheden perfect is, kan ik je Cloud86 van harte aanbevelen.

Geef een reactie