Wat is de BESTE WordPress Pagebuilder? De Top 9 Vergeleken

beste_wordpress_pagebuilders

Je wil een mooie, professionele website bouwen, maar zit met een probleem..

Je hebt geen programmeerkennis of geavanceerde webdesign skills. En eerlijk gezegd ook geen wens om het te leren, waarschijnlijk.

Gelukkig gebruik je WordPress en is er absoluut geen terkort aan handige “pagebuilders” die je helpen dit gat te overbruggen.

Hiermee kan je heel gemakkelijk via klikken en slepen, visueel aantrekkelijke pagina’s en content maken.

Maar wat is nou de beste WordPress pagebuilder in 2022?

En.. doe je er uberhaupt wel verstandig aan om in het Gutenberg tijdperk te investeren in een pagina bouwer?

Wat is de beste pagebuilder voor WordPress? De kandidaten..

Laten we beginnen met een korte introductie van de meest populaire visuele pagina bouwers voor WordPress op dit moment.

Te beginnen bij..

Elementor

Als je pagebuilder voor WordPress zegt, zeg je eigenlijk ook Elementor.

Hoewel niet de eerste pagina bouwer voor WordPress, heeft Elementor zeker een belangrijke rol gespeeld in het populariseren ervan.

Elementor is eigenlijk een manusje van alles.

Van alle beschikbare WordPress page builders, beschikt Elementor waarschijnlijk over de meeste functionaliteit. Helemaal als je de belachelijke hoeveelheid beschikbare ‘3rd party Addons’ meerekent. Het Elementor ecosysteem is erg indrukwekkend.

Wat dat betreft is Elementor ook veel meer dan een pagina bouwer.

Met de Pro versie kan je ook Popups, je thema en WooCommerce naar hartelust ontwerpen en aanpassen.

De keerzijde is helaas ook dat Elementor van huis uit nogal log is en de laadtijden van je website, vooral bij slechte hosting een duikvlucht nemen.

De Beste WordPress pagebuilder voor: mensen die opzoek zijn naar een betaalbare “alles-in-1” oplossing. Elementor heeft op dit moment (met afstand) het beste ecosysteem en in de meeste integraties met andere tools en plugins.

Divi

Ook Divi gaat al jaren mee en heeft een heleboel gebruikers.

Wat Divi voor veel mensen zo aantrekkelijk maakt, is de combinatie van functies en het prijspunt. Wat dat betreft krijg je veel waar voor je geld.

Divi heeft ontzettend veel layouts en templates beschikbaar en maakt het enorm simpel om met weinig kennis een mooie website bij elkaar te klikken.

Divi verdient net als Elementor een hoop credits voor het toegankelijk maken van WordPress door middel van knip en plakwerk.

Toch kan Divi wat mij betreft niet echt meedingen als BESTE WordPress pagebuilder.

Niet alleen is Divi’s code een beetje een kliederboel, het is ook één van de zwaarste bouwers én heeft weinig voordelen in vergelijking met de (in mijn ogen) betere opties.

De beste WordPress pagebuilder voor: Mensen die al geïnvesteerd zijn in Divi of heel erg gecharmeerd zijn van de beschikbare designs en de wat lagere leercurve t.o.v. Elementor en Thrive.

Thrive Architect

In gebruik is dit één van mijn persoonlijke favoriete pagebuilders voor WordPress.

Hoewel misschien iets minder functierijk en uitbreidbaar als Elementor, kom je vrijwel niets tekort met deze pagina bouwer.

Thrive Architect worstelt echter met dezelfde problemen als veel andere pagebuilders op deze lijst: overbelasting en slechte optimalisatie waardoor je website met name via mobiele verbindingen (soms aanzienlijk) trager wordt.

Wat Thrive Architect echter uniek maakt is de focus op marketing aspecten en integraties met vele email en CRM platformen, waaronder ook het populaire FluentCRM. Plus de brede selectie aan plugins en hun eigen ‘Thrive Theme Builder’ die je in hun Thrive Suite vindt.

Op dit gebied steekt Thrive echt met kop en schouders boven de rest uit.

Hoewel een abonnement op Thrive met $299 per jaar zeker niet de goedkoopste optie is, krijg je wel enorm veel waar voor je centen wanneer je meerdere onderdelen kan gebruiken.

Het enige voor mij zwaarwegende minpunt is dat Thrive tot op heden echt een bedroevende hoeveelheid (lees: bijna geen) moeite heeft gestopt in het optimaliseren voor snelheid. Maar daar zijn ze nu hard mee bezig via ‘Project Lightspeed’. Dat maakt me hoopvol.

[2022 update:] Project Lightspeed van Thrive is inmiddels een tijdje uit en heeft verschillende optimalisaties (en het nieuwe, snellere ‘Kwik’ starter thema) met zich meegebracht.

Het gewicht van Thrive Architect is teruggebracht van een dikke, vette 1,5mb 💩 tot een zeer respectabele ~125kb (ruim 12x kleiner!) 👌.

Hoewel daarmee niet alle snelheidsproblemen zijn opgelost, levert dit voor de meeste sites al gauw tussen de 20% en 40% snellere laadtijden op. En brengt dit Thrive Architect van één van de zwaarste builders, naar een snelle middenmoter.

Helaas is de integratie met Gutenberg gebrekkig en lijkt dat voorlopig niet te veranderen.

Dat is jammer, want ondanks dat ik zelf al jaren een Thrive abonnee ben, is het daarom lastig om aan te bevelen als beste optie voor iedereen.

De Beste WordPress pagebuilder voor: Mensen die met name geïnteresseerd zijn om ook andere delen (zoals het Thema en andere plugins) van de ‘Thrive Suite‘ te gebruiken. Thrive is met al hun tools meer gericht op het groeien van je bedrijf dan uitsluitend het bouwen van een mooie website op pagina’s. Als dat je doel is, kan ik Thrive van harte aanbevelen.

Brizy

Brizy is aanzienlijk jonger dan veel andere opties op deze lijst.

Ik vind Brizy prettig in gebruik en veel van de designs en templates zijn van hoge kwaliteit en enkele van mijn favorieten.

Wat voor mij momenteel een groot nadeel is, is dat ze hun aandacht verdelen over Brizy de WordPress plugin en ‘Brizy Cloud’.

Dat laatste is hun opzichzelfstaande website bouwer die ze langzaam uitbouwen tot, denk ik, een soort van alternatief voor WordPress.

Ik kan me voorstellen dat sommige gebruikers dit zien als voordeel, maar die mening deel ik niet.

Vanwege de verdeelde focus is de ontwikkeling namelijk een stuk trager.

Een ander groot —behoorlijk letterlijk in dit geval— nadeel, is dat Brizy momenteel de zwaarste bouwer is. Brizy laadt op een lege pagina standaard al ruim 1,6mb aan bagage mee!

Jammer, want hoewel fijn in gebruik, ben ik om deze redenen geen Brizy fan.

De Beste WordPress pagebuilder voor: 🤷🏻‍♂️

Beaver Builder

Nog een oudgediende.

Beaver Builder is een prima, maar in mij ogen helaas niet erg spannend product.

Hoewel er nog regelmatig updates uitkomen, lijkt de daadwerkelijke innovatie en doorontwikkeling de afgelopen tijd een beetje tot stilstand te zijn gekomen.

Er is helemaal niks mis met deze bouwer, maar zeker voor nieuwe gebruikers ook heel weinig rede om BB te verkiezen boven bijvoorbeeld Elementor of Thrive.

Het enige pluspunt is dat Beaver een wel stuk ‘lichter’ is dan alle vorige bouwers die we besproken hebben.

De Beste WordPress pagebuilder voor: Mensen die al geïnvesteerd zijn in Beaver Builder.

Oxygen

Een fantastische optie in de juiste handen.

De Oxygen builder is nagenoeg eindeloos flexibel als je er mee overweg kunt.

Dat is echter ook direct de keerzijde. Oxygen is niet echt gemaakt voor mensen zonder een beetje programmeerkennis (met name JavaScript, HTML of CSS) en ook geen wens hebt om het te leren.

Zoals je in onderstaand filmpje kan zien, kan je ook best ver komen zonder enige kennis. Maar dat is wat mij betreft niet Oxygen’s sterkste kant.

De Beste WordPress pagebuilder voor: Mensen met een beetje programmeerkennis of de wil om het te leren en hun site tot in het kleinste detail willen kunnen aanpassen. Ook voor mensen die veel design werk voor klanten doen, is Oxygen een mooie optie.

WP Bakery

Met stip bovenaan in gebruikersaantallen.

Grotendeels te danken aan het feit dat deze bouwer ‘gratis’ bij heel veel thema’s op de populaire ‘ThemeForest marktplaats’ zit ingebakken.

Daarnaast is deze plugin —die voorheen als Visual Composer door het leven ging— een van langst bestaande op de markt.

En hoewel je kan suggereren dat je wel iets goed moet doen als je dé populairste pagina bouwer bent..

Is WP Bakery vandaag de dag, wat mij betreft, de minst fijne in gebruik.

De werking is ouderwets en de functionaliteit kan niet tippen aan de meeste andere pagebuilders op deze lijst.

De enige reden dat ik me toch verplicht voel WPB te noemen, is omdat het helaas de populairste is.

De Beste WordPress pagebuilder voor: Niemand. Niet aan beginnen.

Bricks Builder

Eén van de meest recente spelers in het overvolle land van WordPress pagina bouwers.

En hoewel mijn eerste reactie in de richting kwam van “Mijn god, NOG een pagebuilder?! Daar zit toch niemand op te wachten..”, moet ik me toch een beetje herstellen.

Bricks is wel degelijk uniek in verschillende opzichten:

  • Gemaakt met Gutenberg in het achterhoofd en werkt er perfect mee samen. Waardoor het veel ’toekomstbestendiger’ is.
  • Gebouwd voor snelheid. Er zijn heel veel optimalisaties ingebakken, waardoor je er zelf weinig omkijken naar hebt. Heel fijn. Hopelijk blijft dit een prioriteit.
  • Is jong en lijkt vooralsnog heel gebruikers gedreven te werk te gaan. Ze geven voorhang aan het toevoegen van functies die het meest gewild zijn.
  • Heeft één van de beste gebruikersinterfaces. Prettig werken is belangrijk!

Over het algemeen is Bricks een bijzonder indrukwekkend product voor hoe kort het pas op de markt is, maar is nog niet zo functierijk als de alternatieven.

Dit is de Beste WordPress pagebuilder voor: Mensen die een flexibele pagina en site bouwer willen én de nadruk willen leggen op snelheid.

Visual Composer

Visual Composer is een andere pagebuilder die veel wordt inbegrepen bij themeforest/Envato thema’s. En is al sinds 2011 op de markt.

De plugin is echter ook los verkrijgbaar vanaf $49 per jaar voor de premium versie. En is er ook een gratis (uitgeklede) versie beschikbaar.

VC is een behoorlijk complete pagebuilder.

Je kan je eigen thema/design volledig ontwerpen.

Popups maken.

Er zijn vele templates voor het maken van allerlei verschillende (landings)pagina’s.

Toegang tot de ‘Visual Composer Hub’ waar je ontzettend veel extra templates, addons, afbeeldingen en andere handige dingen tot je beschikking hebt.

Daarbij is Visual Composer ook één van de beter geoptimaliseerde (lichtere) pagebuilders.

Al met al is het een uitstekende optie die wat mij betreft weinig onderdoet voor Elementor.

De Beste WordPress pagebuilder voor: gebruikers die een lichte, complete bouwer zoeken en Elementor niet prettig vinden werken of een voorkeur hebben voor de opties en templates van Visual Composer.

Functionaliteit: Wat is de beste WordPress pagebuilder voor JOUW situatie?

Hoewel ik graag tegen je zou zeggen:

“Hier DIT is in alle gevallen de beste WordPress pagebuilder!”

.. gaat dat helaas niet op.

De beste pagina bouwer voor JOUW situatie, is grotendeels afhankelijk van de functies die je zoekt én je persoonlijke voorkeur.

Onderstaande tabel geeft je een goed startpunt om de belangrijkste functies te vergelijken.

Belangrijk

Onderstaand overzicht is gemaakt op basis van de functionaliteit die rechtstreeks via de makers, met of zonder upgrades, beschikbaar is. NIET op basis van eventuele addons van derde partijen. Dat is onbegonnen werk.

Je kan horizontaal door de tabel scrollen. Sorry voor de ietwat houtje-touwtje constructie!

ThemaThema
aanpassen
Woocommerce
aanpassen
PopupsTemplates
beschikbaar
Marketing
functies
Gutenberg
integratie
IntegratiesSnelheid
Geoptimaliseerd
Elementor ProJaJaJa, maar zonder splittestsHeel veelVoldoendeGebrekkigExtra veelVoldoende
DiviJaJaGeavanceerd
*Via Bloom plugin
Heel veelGoedGebrekkigGebrekkigVoldoende
Thrive SuiteVia Theme Builder ThemeJaGeavanceerd
*Via Thrive Leads plugin
VeelGeavanceerdGebrekkigVoldoende
enorme potentie via Automator plugin!
Voldoende
BrizyGedeeltelijkJaJa, maar zonder splittestsVeelGebrekkigGebrekkigGebrekkigErg slecht
OxygenJaJa, in duurdere versiesJa, maar zonder splittestsGebrekkig zonder betaalde addonsGebrekkigGoedGebrekkigTop
BeaverVia Beaver Themer addonVia Beaver Themer addonNeeVoldoendeGebrekkigGebrekkigGebrekkigGoed
BricksJaGedeeltelijk, rest in ontwikkelingNeeGebrekkigGeenTopGeenTop
WP BakeryNeeNeeNeeVeelGeenGeenVoldoendeErg slecht
De beste WordPress pagebuilders op basis van functionaliteit

Wat is de SNELSTE WordPress pagebuilder?

Welke bouwer is het lichtst en heeft daarmee een streepje voor qua prestaties en SEO?

Onderstaande afbeelding geeft je een idee van de ‘baggage’ die elke pagebuilder standaard toevoegt aan pagina’s.

Hoe minder hoe beter, uiteraard.

Dit is hoe zwaar verschillende WordPress pagebuilders zijn anno 2022:

Met dank aan Oxygen4Fun

De geoptimaliseerde versie van Thrive Architect staat hier helaas niet bij, maar deze weegt nu zo’n 120kb.

Elke pagebuilder die totaal onder de 100KB uitkomt, is wat dit betreft uitstekend bezig.

Terwijl de niet-geoptimaliseerde versies van Thrive Architect en Divi Builder als echte ‘zware jongens’ het beduidend minder doen.

Nu is dit een goede vuistregel, maar het vertelt niet het volledige verhaal..

Ondanks dat Thrive Architect zonder optimalisaties ruim 94x zwaarder (😱) is dan Zion, laadt Thrive Architect NIET 94x langzamer.

Op snelle hosting via een snelle internet verbinding zal de gemiddelde gebruiker niet veel verschil ervaren.

Via een brakkere verbinding (bijv. slechte mobiele 3G), vooral in combinatie met slechte hosting is waar de verschillen wél merkbaar worden.

Daarnaast kunnen makers ook wat trucjes uithalen door hoe en wanneer de extra bestanden geladen worden, waardoor de impact minder wordt. Iets wat steeds meer pagebuilders doen.

Het probleem met zoveel extra ballast is vooral dat het onnodig is. Het getuigd van gemakzucht en ‘luie’ programmering.

Want nogmaals.. dit is ZONDER enige vorm van inhoud. En zonder extra plugins. Dat komt er dus nog bovenop.

Is dit belangrijk?

Ja, maar..

Het is slechts EEN overweging.

Sinds mei 2021 weegt Google de snelheid van je website een klein beetje mee via hun ‘Core Web Vitals‘. Dus het kan een kleine impact hebben op je positie in de zoekmachine.

Vooral omdat het voor gebruikers storend is als websites traag reageren.

Echter kan goede WordPress hosting een wereld van verschil maken. Zeker als je wat aandacht besteedt aan het versnellen van WordPress.

Het is dus wel iets om over na te denken. Vooral als je merkt dat je zoekverkeer ineens een stuk minder is en het langer dan 3 seconden duurt voordat je site bruikbaar is.

Het probleem met ALLE WordPress pagebuilders

De spreekwoordelijke Elephant in the room..

Gutenberg.

Dit is hoe de makers achter WordPress zelf de toekomst van WordPress zien.

Het is de nieuwe manier van werken in WordPress die in heel veel opzichten een ingebouwde pagebuilder is.

Nagenoeg eindeloos uit te breiden met plugins die in korte tijd bijna volwaardige vervangingen zijn geworden voor pagebuilders.

Kan Gutenberg alles wat de beste WordPress pagebuilders kunnen?

Nee. Nog niet.

Gutenberg schiet in sommige opzichten nog écht wat te kort. En kan zeker in de gebruiksgemak categorie nog flink wat leren van de beste pagina bouwers.

Maar..

Met de vele beschikbare plugins en de komst van ‘Full Site Editing’ binnen WordPress (waarmee je, zoals de naam suggereert je hele site aanpassen en ontwerpen zonder extra plugins), komt WordPress zelf steeds dichterbij in functionaliteit en gemak.

Daarbij is Gutenberg aanzienlijk lichter en beter geoptimaliseerd dan het grootste gedeelte van de pagebuilders. Een groot voordeel voor prestaties en SEO.

Wat ons brengt bij een belangrijke vraag..

Is het verstandig om in 2022 nog een pagebuilder voor WordPress te gebruiken?

Daar zijn de meningen in WordPress land flink over verdeeld.

In mij ogen hangt het voornamelijk af van hoe je de pagebuilder gebruikt.

Het is wat mij betreft onverstandig om pagebuilders te gebruiken voor al je artikelen en blogposts.

Waarom?

Mocht je namelijk over een tijdje willen wisselen van pagebuilder of deze niet meer gebruiken, verlies je alle opmaak die je hiermee hebt aangebracht. En blijf je mogelijk achter met (veel) hele rommelige of onbruikbare pagina’s.

Voor de meeste gebruikers is het heel waarschijnlijk dat ze binnen een paar jaar overstappen naar iets anders.

Hoe meer pagina’s en berichten je opmaakt met een pagebuilder, hoe lastiger (of tijdrovender) het is om deze in de toekomst te verlaten.

Daar nu over nadenken, bespaart je in de toekomst waarschijnlijk een hoop gezeik.

Conclusie: De Beste WordPress Pagebuilder

Zoals bijna altijd het geval is de beste WordPress pagebuilder erg afhankelijk van je gebruik en wensen.

Qua “alles-in-1” kan er weinig tippen aan Elementor Pro, als je kan leven met de wat tragere laadtijden of zelf goed kan optimaliseren voor snelheid. Zeker als je kijkt naar het enorme ecosysteem van Elementor en integraties met andere plugins en tools.

Ook de ‘Thrive Suite‘ is een behoorlijk compleet pakket. Zeker als je opzoek bent naar veel marketing functionaliteit. En hoewel iets prijziger, is de waarde ervan nagenoeg onverslaanbaar. Met ook hier de kanttekening dat er wat meer aandacht besteed mag worden aan het tegengaan van ‘bloat’.

Oxygen is vooral een fantastische keuze voor designers, ontwikkelaars en mensen die maximale controle willen over alle design aspecten.

Bricks en Zion zijn interessante, veelbelovende nieuwkomers. Maar nog niet lang genoeg op de markt om zich écht te meten met bovenstaande opties in termen van functionaliteit. En de vraag is of de makers de boel licht en snel kunnen houden terwijl ze functies blijven toevoegen.

Divi heeft enorm veel fans, maar ik ben er daar geen van. Vooral omdat ik voor de meeste gebruikers weinig voordelen in vergelijking met Elementor en Thrive zie. Gebruik je Divi echter naar tevredenheid, is er niet per se een reden om te wisselen, zolang je de nieuwe “performance opties” aanzet.

Beaver is in veel opzichten een solide bouwer, maar blinkt nergens echt in uit. En dat geldt wat mij betreft ook voor Brizy.

Dat maakt deze opties niet per se slecht, natuurlijk. Veel dingen komen neer op gewenning en persoonlijke voorkeur.

Voor mij persoonlijk is Thrive Architect (i.c.m. de rest van de Thrive Suite) de beste WordPress pagebuilder optie. En zie ik Bricks & Zion als de meest interessante nieuwe opties.

Voor simpelere dingen en de meeste artikelen gebruik ik zoveel mogelijk de standaard Gutenberg / blokken editor met een goed, lichtgewicht WordPress thema.

“Nee DIT is de beste WordPress pagina bouwer!”

Uiteraard is dit overzicht slechts mijn persoonlijke mening. Geen wetenschap.

Wellicht heb je zelf een favoriet die je graag in aanmerking ziet komen als de beste WordPress pagebuilder.

Zion?

SiteOrigin?

WP Page Builder?

Themify Builder?

Er zijn er ongetwijfeld nog een hoop andere die ik vergeten ben.

De meeste vind ik zelf weinig toevoegen, maar ik sta volledig open om het mis te hebben!

Vertel me welke pagebuilder je er graag tussen ziet en ik zal kijken wat ik voor je kan betekenen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *